Article

Skandinavų patirtis - yrantiems Lietuvos daugiabučiams atnaujinti '12-08-21

Brangstant šildymui, specialistai mato vienintelę išeitį – šilumos taupymą, atnaujinant kiaurus, neefektyviai energiją naudojančius daugiabučius. Tačiau pilnas renovavimas – gana brangus. Jam sunku prikalbinti kaimynus, nes ne visi turi ar gali sau leisti pasiskolinti kelioliką tūkstančių litų. Be to, augant paklausai, valstybė neturi tiek lėšų, kad galėtų finansuoti visus namus, kuriems verkiant skubios pagalbos.

UAB „Etna“ skubiai renovacijai siūlo medžiagas ir technologijas, kurios ne tik pagerina fizinę statinių būklę, juos užkonservuoja iki kapitalinio remonto, bet ir ženkliai padidina jų šilumines savybes. Tai – amerikiečių kompanijos „Tremco“ medžiagų kompleksas trims renovacijos etapams: išorės darbams (pastatų siūlėms hermetizuoti, fasadų, balkonų remontui), vidaus darbams (laiptinėms) ir betono konstrukcijoms (laiptams, laiptinių aikštelėms).

Įvairias apsaugines betono, epoksidines dangas bei poliuretaninius hermetikus daugiabučių namų renovacijoje skandinavai pradėjo naudoti prieš 40 metų. Jų dėka efektyviai atnaujinta dauguma namų Suomijoje, Švedijoje. Šią technologiją sėkmingai naudoja ir mūsų kaimynai estai. Pirmoji Lietuvoje šias ilgaamžes, kokybiškesnes ir mažesnių darbo sąnaudų reikalaujančias technologijas pradėjo taikyti UAB „Etna“. Jas naudojant pradėti renovuoti du Klaipėdos DNSB „Danės vingis“ daugiabučiai.

Betono dangų privalumas - itin paprasta paruošimo technologija, greitas darbas ir garantuotas kokybiškas rezultatas. Tiek betono, tiek epoksidinės dangos itin ilgaamžės. Gamintojai, atsižvelgiant į eksploatacijos sąlygas, joms suteikia 10 metų garantiją. Todėl kito remonto prireiks tikrai negreit. Be to, apsauginės betono dangos „Tretoshield Soffiguard“ idealiai tinka Lietuvos klimato sąlygoms, kurios labai artimos skandinaviškoms.

Hermetikai “Dymonic NT” sienų siūlėms

Fasadų siūlių sandarinimas yra viena didžiausių problemų, ypač senos statybos namuose. Siūlę sutvarkius netinkamai, prarandama šiluma, į siūlę patenka drėgmė, teršalai. Siūlei pridrėkus, sušlampa ir konstrukcijos aplink siūlę. Siūlei „peršalus“ ant sienų iš vidinės pusės kaupiasi drėgmė, atsiranda pelėsis, patalpoje darosi šalta. Lyg voratinkliu išvagotas blokinių namų siūles taiso kas kuo išmano – užtinkuoja, uždažo. Tačiau tai itin trumpalaikis ir neefektyvus sprendimas, nes po kurio laiko šios medžiagos nutrupa, o į pastatą vėl ima skverbtis drėgmė bei šaltis.

UAB „Etna“ siūlių remontui siūlomi fasadiniai “Tremco” vienkomponenčiai, poliuretaniniai elastingi siūlių hermetikai “Dymonic NT” yra ilgaamžiai, atlaiko poslinkius iki 100 %, atsparūs žemai ir aukštai temperatūrai, UV spinduliams, ozonui, rūgštiems lietums. Greitai kietėja net šaltoje ir sausoje aplinkoje. Hermetikus galima tepti ir ant negruntuotų paviršių. Įrengus tokias siūles, iš karto padidėja komfortas patalpose. Prognozuojamas siūlės ilgaamžiškumas - ne mažiau 30 metų. Spalvos – balta, balto marmuro, pilka, smėlinė-geltona, ruda, bronzinė, juoda. Šie hermetikai gali būti naudojami ne tik fasadų siūlėms, bet ir siūlėms aplink langus ir duris sandarinti.

Apsauginė betono danga „Tretoshield Soffiguard“ – fasadams ir laiptinėms

Apsauginė betono danga „Tretoshield Soffiguard“ į konstrukciją visiškai nepraleidžia vandens, leidžia sienai „kvėpuoti“, išlieka elastinga. Dėl to sienų paviršius išlieka sausas, o pastato šiluminė varža ženkliai pagerėja. „Tretoshield Soffiguard“ turi unikalią savybę - jos sudėtyje yra polimerų, kurių dėka medžiaga gerai įsigeria ir sudaro hermetišką monolitinį paviršių. Toks efektas nepasiekiamas naudojant įprastus dažus. Be to, „Tretoshield Soffiguard“ turi priedų, stabdančių pelėsių augimą. Toks fasadas ilgą laiką išlieka švarus, neblunka nuo saulės poveikio, atrodo estetiškai net po dešimtmečio - unikalios betono dangos technologijos dėka nešvarumais aplipęs paviršius lietui lyjant savaime nusiplauna. Betono dangų kaina panaši kaip ir įprastų fasadinių dažų, tačiau dėl išvardintų savybių bei ilgaamžiškumo „Tremco“ medžiagų ekonominė nauda akivaizdžiai didesnė.

Įprasti emulsiniai dažai laiptinių remontui jau po metų atsilupa, nubyra kartu su atšokusio tinko gabalais. O „Tretoshield Soffiguard“ medžiagos puikiai tinka laiptinių sienoms bei luboms dažyti. Skirtingai nei dažai, jie labai gerai įsigeria į paviršius. Be to, ši betono danga puikiai maskuoja mikroįtrūkimus, sutvirtindama juos. Kitas privalumas – dėl betono dangos cheminės sudėties ją galima plauti, tad greitai ištepliojamas laiptinių sienas lengva prižiūrėti. Lyginant su paprastais dažais, naudojant „Tretoshield Soffiguard“ sutaupoma ir paviršiaus paruošimui. Dėl to sumažėja laiko ir darbo jėgos sąnaudos. Kadangi „Tretoshield Soffiguard“ – standartinių spalvų, vėl prireikus padažyti sienas, nereikia sukti galvos, koks spalvos kodas buvo panaudotas.

Epoksidinės dangos balkonų, laiptinių grindims

Dar viena Skandinavijoje populiari daugiabučių atnaujinimo medžiaga – epoksidinės dangos. Bandydami sustabdyti betoninių laiptų, grindų irimą, daugelis dažo betono paviršius aliejiniais dažais, ar apklijuoja keraminėmis plytelėmis. Tačiau aliejiniai dažai - neilgaamžiai, o keraminių plytelių klojimas brangus. Daug paprasčiau ir pigiau naudoti „Tremco“ epoksidines dangas - jos idealiai tinka laiptinių aikštelių, laiptų pakopų, balkonų, sanitarinių mazgų, pagalbinių patalpų grindims. Epoksidinė danga nepralaidi vandeniui, todėl atlieka ir hidroizoliacinę funkciją. Šios medžiagos ilgaamžės, eksploatuojant jų savybės nesikeičia. Darbas su epoksidinėmis dangomis paprastas, greitas ir pigus, o kokybe ir estetiška išvaizda jos nenusileidžia brangioms keraminėms ar akmens masės plytelėms. Epoksidinės dangos kaina - 35 Lt/m2 bei apie 15 Lt/m2 kainuoja dažymo darbai.

UAB ETNA šiomis medžiagomis NEPREKIAUJA.

Hotell i närheten av vår produktion?
Skriv oss!